Solskens vitaminen D – en vitamin för hela livet

Under pandemin fick D-vitaminen verkligen ett uppsving och intresset för kosttillskott ökade generellt. Ledins har alltid verkat för att alla människor ska stötta kroppen för att öka livskraften genom alla skeden i livet. D-vitamin stödjer immunförsvaret och gör oss mindre mottagliga för patogener. Det håller ben och tänder friska och är viktigt för barns tillväxt.

Här kommer några snabbfakta om solenskensvitaminen D

  • D-vitamin bidrar till normalt immunsystem.
  • Vitamin D bidrar till upprätthållandet av tänderna och benstommen.
  • D-vitamin bidrar till normal muskelfunktion.
  • Vitamin D är svårt att få i sig tillräckligt av via kosten.

D-vitamin produceras när huden utsätts för UVB-strålar i solljus. Men produktionen av vitamin D i vår hud påverkas av olika faktorer. Från november till maj finns det inte tillräckligt med solljus i Sverige för att kroppen ska kunna producera tillräckliga mängder D-vitamin. En annan faktor är att våra kroppars förmåga att producera D-vitamin minskar fyra gånger ju äldre vi blir. Dessutom undviker äldre människor ofta direkt exponering för solen.

Andra åldersoberoende riskfaktorer för D-vitaminbrist inkluderar fetma, dåligt upptag av näringsämnen i tarmen och frekvent användning av solskyddsmedel. Man bör också komma ihåg att det finns ett ökat behov av D-vitamin under graviditet och amning och även hos barn.

Frågan blir sådeles, kan vi få tillräckligt med D-vitamin från vår mat? D-vitamin är fettlösligt och finns därför främst i fet mat. Större mängder finns i fet fisk som lax, sardiner och makrill. Men för att få tillräckligt med D-vitamin från vår kost skulle vi behöva äta två portioner fet fisk varje dag. Vitamin D-källor av icke-animaliskt ursprung är mycket knappa och långt ifrån tillräckliga för att täcka våra dagliga behov. Veganskt D-vitamin finns till exempel i chlorella (sötvattenalger), avokado och svamp. Eftersom D-vitaminbrist är utbredd och solljus och kost inte är tillförlitliga källor kan det vara bra att tillföra Ledins D-vitamin varje dag.

Ledins har ett sortiment med 5 olika styrkor alla i sugtablettsform för enkel upptagning och njutbar användning.

Vuxnas dagliga dos kan variera från 10 ug till 100 ug för att uppnå en tillräcklig D-vitaminnivå i blodet. Dosen beror på ålder, solexponering, hudpigment, fettvävnad och benhälsa.
Den högsta observerade säkra dagliga intagnivån av D-vitamin från alla källor är (EFSA 2012):
– Vuxna 100 µg
– Ungdomar 11–17 år 100 µg
– Barn 1–10 år 50 µg
– Barn 0–1 år 25 µg

Kosttillskott ersätter inte en hälsosam livsstil med en varierad och balanserad kost.

Similar Posts